Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Wittewierum. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zondag 25 maart t/m 3 juni 2018
Een drieluik van Sietse, Hylkje en Ytje

Een drieluik van Sietse, Hylkje en Ytje

Expositie

Van 25 maart tot en met 3 juni, exposeren Sietse, Hylkje en Ytje Engbrenghof in het kerkje van Rottum. Het thema van de expositie is: ‘t land aan de waddenkust, het prachtige wierdenlandschap aan de wadden zee met een grootse geschiedenis waarin kloosterlingen een grote rol hebben gespeeld. Het eerste luik zijn natuurfoto’s van Sietse. Het tweede luik bestaat uit schilderijen en quilts van Ytje. Hierin herkent men het vlakke land met de verre horizon en de zee. Het derde luik laat het monnikenwerk van Hylkje zien: handschriften, initialen en miniaturen zoals die ook honderden jaren geleden in dit gebied door kloosterlingen werden gemaakt. Het kerkje is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 13 Rottum
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Donderdag 5 april t/m 31 mei 2018
Een tafel met taferelen

Een tafel met taferelen

Over heden en verleden

Op 5 april a.s. gaat in Synagoge Groningen het project De Uittocht van de van oorsprong Amerikaanse kunstenaar Pete Silverstein van start. De Uittocht bestaat uit een kunstinstallatie in de synagoge en een reeks labs in het Groninger Museum. De installatie in Synagoge Groningen bevat een met de hand beschilderd servies waarop de afbeeldingen van de Uittocht van de Joden uit Egypte in een nieuw jasje worden gestoken. Silverstein plaatst de taferelen en verhalen uit het Bijbelboek Exodus in de moderne samenleving. Hoewel het verhaal van Pete Silverstein trouw blijft aan het verhaal uit het Oude Oestament, weerspiegelen de taferelen hedendaagse verbeeldingen zoals moderne plagen, kinderslavernij, prostitutie, atoombommen en onderdrukking. Door de context waarin het verhaal wordt geplaatst, worden de beschouwers in staat gesteld om het verhaal opnieuw te interpreteren. Installatie en labs De borden, die Silverstein maakte in samenwerking met zijn vier leerlingen van het Harens Lyceum, zijn gemaakt met de majolica-techniek, een techniek die stamt uit de 16e eeuw. Het geheel wordt in Synagoge Groningen opgesteld op de galerij onder de opvallende davidster in de westgevel. De installatie is te zien vanaf 5 april tot en met 31 mei. In het Atelier van het Groninger Museum zullen de kunstenaars tijdens een aantal ‘meet the artist labs’ het maakproces van de borden demonstreren. Data labs: 15 april, 6 mei, 21 mei, 13.00-15.00 uur.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Tijd 13:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 3,00
Zondag 15 april t/m 31 mei 2018
Mijn Groningerland

Mijn Groningerland

Expositie Piet Bijma

De tentoongestelde landschappen zijn vaak in combinatie met imposante luchten. Piet Bijma ziet de natuur als bron van leven. Dan voelt hij zich als een kind in een speelgoedwinkel. Het grote geheel beleeft hij op de fiets, maar ook stopt hij en verbaast zich over het kleine in de natuur. Hij is geboren in Zevenhuizen, zijn ouders hadden daar een boerderij. Na een aantal verhuizingen woont hij nu bij Schifpot tussen Garnwerd en Feerwerd. Piet Bijma is begonnen in de metaalindustrie, maar is uiteindelijk goudsmid en muzikant geworden. Natuurfotografie is zijn passie en dat in de ruimste zin van het woord. Ook portret – en modelfotografie heeft zijn belangstelling.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Wetsinge
Prijs Toegang gratis
Lees meer

21

mei
Kerk open

Kerk open

In onze kerk vinden kerkdiensten plaats en alles wat er al eeuwen lang gedaan wordt, geloven, trouwen, rouwen en dopen. Op de open kerk middagen zijn we aanwezig voor rondleiding en/of informatie. wilt U even sfeer proeven, rondkijken of een praatje maken is dat natuurlijk ook prima. Verder is het een podium voor o.a. orgelconcerten, koren en allerlei andere initiatieven. Er worden exposities georganiseerd, door ons of door iedereen die van deze mogelijkheid gebruik wil maken. Voor meer informatie over de mogelijkheden zowel van Kerk als Leerkerkje: eschriever@ziggo.nl tel: 06-38678304 Secretaris Stichting Rondleiders Kerk Noordbroek.

Locatie Kerk Noordbroek: Hoofdweg 129 Noordbroek
Tijd 13:00 - 17:00 uur
Inlichtingen eschriever@ziggo.nl
Lees meer

21

mei
Feest van de Geest

Feest van de Geest

Eens in de twee jaar verbindt het Feest van de Geest het Pinksterfeest, beeldende kunst en architectuur van kerkgebouwen tot een landelijke kunstzinnige ervaring. Ook in onze regio, Groningen / Noord Drenthe, doen 21 kerken en 27 kunstenaars mee; van Appingedam tot Borger en van Den Andel tot Rolde. Professionele kunstenaars exposeren nieuw gemaakt werk geïnspireerd door de verbintenis van het pinksterfeest en de architectuur van het kerkgebouw, waarbij zij geleid worden door het thema van dit jaar: 'Levensadem'. In allerlei disciplines, zoals schilderen, beeldhouwen, keramiek, monumentale kunst, textiel, etc. zullen zij in hun creativiteit en werken ons verrassen en doen verwonderen. Noteer alvast in uw agenda: Feest van de Geest, 10 (Hemelvaart), 12, 13 mei en 19, 20 en 21 mei (Pinksteren). Deze beide lange weekeinden worden extra leuk met een fiets- of autotocht langs de deelnemende kerken: Anloo, Appingedam, Borger, Den Andel, Garmerwolde, Haren, Harkstede, Kolham, Noordbroek, Noordlaren, Rolde, Schildwolde, Slochteren, Ten Boer, Thesinge, Tjamsweer, Uithuizen, Vries, Winsum, Zuidlaren. U bent meer dan welkom en de toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt uiteraard wel op prijs gesteld.

Locatie Groningen en Drenthe
Prijs Toegang gratis
Lees meer

21

mei
Feest van de Geest

Feest van de Geest

Kunst geïnspireerd op het Pinksterfeest

Feest van de Geest is een landelijk kerk- en kunstevenement in de periode tussen Hemelvaart en Pinksteren. Kunstenaars exposeren nieuw gemaakte kunst, geïnspireerd door de architectuur van kerkgebouwen en het pinksterfeest. Het thema is Levensadem. In Groningen en Noord-Drenthe doen 21 kerken mee. In de kerk van Garmerwolde exposeert Sonja de Ridder. Sonja heeft haar opleiding genoten en is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (tegenwoordig Artez) en aan de fotoacademie in Amsterdam. Haar fotografie geeft een schilderachtige impressie, qua onderwerp, beeldbewerking en presentatie, waardoor het werk een nostalgische sfeer uitstraalt.

Locatie Kerk Garmerwolde: Dorpsweg 69 Garmerwolde
Lees meer

21

mei
Hermi Jansen exposeert

Hermi Jansen exposeert

Gedurende de weekends rond Hemelvaart en Pinksteren exposeert Hermi Jansen in het kerkje van Den Horn. In 2001 is Hermi verhuisd naar het Groningerland. Ze werd onmiddellijk getroffen door de kleuren en de gelaagdheid van het landschap. Omdat ze deze rijkdom van kleuren wilde vastleggen is ze gaan schilderen. Ze legde het landschap vast in de sfeer van vorm en kleur , nam schilderlessen en ontwikkelde zich tot een kunstenaar , die aanvankelijk vooral bezig was met aquarelleren. Ze ontdekte, dat ook andere technieken zich uitstekend leenden tot het vastleggen van de sfeer van het unieke landschap. Ook de mens in het landschap werd een thema. Hoewel de schilderijen figuratief zijn, leidde het vastleggen van grote kleurvlakken soms tot abstracte vormen. Zo ontstond er ook werk op acryl. Ze heeft les gehad van o.a. Agnes van Eupen,Theo Onnes, Joke Klaveringa en Irma Reimert.

Locatie Kerk den Horn: Dorpsstraat 7 Den Horn
Tijd 13:00 - 17:00 uur

21

mei
Spoken + 1

Spoken + 1

Jazz in Feerwerd

Het jonge en dynamische Spoken Saxophone Quartet, bestaande uit Stephanie Francke – alt en sopraansax, Wietse Voermans – altsaxofoon, Matthias van den Brande – tenorsaxofoon en Ruben Verbruggen – baritonsaxofoon, brengt een modern en spannend eigen repertoire en maakt daarbij gebruik van het veelzijdige kleurenpalet van de saxofoon. Mooie eigen composities met originele kleuren zorgen voor een uniek, warm en filmisch verhaal. Bij dit concert wordt Spoken als Spoken + 1 aangevuld met drummer, percussionist en componist Friso van Wijck, die de muziek van het kwartet op een prachtige en originele manier complementeert.

Locatie Kerk Feerwerd: Valgeweg 3 Feerwerd
Tijd Aanvang 15:00 uur
Lees meer

21

mei

Dag van het Kasteel

Dit jaar doet Landgoed Verhildersum Leens weer mee aan de Dag van het Kasteel. Het thema ‘Verborgen verhalen verteld’ is Verhildersum op het lijf geschreven. U kunt deelnemen aan speciale rondleidingen die gegeven worden door de ‘borgbewoners’ en de pas gepresenteerde vleermuizenfilm ‘Wat spookt er ’s nachts rond Borg Verhildersum’ bewonderen. Kijk op de website voor tijden en informatie.

Locatie Verhildersum: Leens
Lees meer
Vrijdag 25 mei t/m 27 mei 2018
Terug naar het begin

Terug naar het begin

Festival - een ontdekkingstocht

Intieme optredens in oude Groninger kerken, met deze formule trekt het festival Terug naar het begin jaarlijks nieuwe bezoekers naar de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum. Deze maand viert het festival haar tienjarige bestaan, van vrijdag 25 mei tot en met zondag 27 mei 2018. Ter ere van dit lustrum is er een extra festivaldag in het leven geroepen. Met bijna honderd acts op ruim dertig locaties is het aanbod groot. Al fietsend door het Groninger wierdenlandschap ontdekken bezoekers een mix van Groninger talenten en landelijke grootheden. Bovendien heeft het festival voor het eerst in tien jaar een eigen kunstroute.

Locatie Provincie Groningen: kerken in en rond Appingedam
Lees meer